Chatka Puchatka

 Chatka Puchatka

Zdjęcie - Słodkie wspomnienie dzieciństwa- Chatka Puchatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnie tygodnie były dla mnie bardzo trudne, dlatego mama postanowiła poprawić mi humor przypominając mój ulubiony deser z dzieciństwa. Chatka Puchatka lub Chatka Baby Jagi super prosty deser, nie wymagający pieczenia, a jedynie odrobinę cierpliwości podczas gdy sie chłodzi i nabiera odpowiedniej konsystencji. Jeśli znacie ten deser to czas sobie go przypomnieć, jeśli nie to spróbujcie koniecznie, maniacy białego sera zakochają się z pewnością.


Zdjęcie - Słodkie wspomnienie dzieciństwa- Chatka Puchatka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

48 sztuk herbatników,
1/2 kg sera białego pełnotłustego mielonego,
2 całe jajka,
szklanka cukru ( ja dodaję mniej, to zależy od Waszych smaków),
2 łyżki kakao,
skórka otarta z jednej cytryny,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
opcjonalnie 2 łyżki rumu,
100 gram czekolady deserowej lub gorzkiej, 2 łyżki oleju o neutralnym smaku.
dodatkowo:wiśnie kandyzowane

Przygotowanie:

W misce ucieramy cukier z jajkami, dodajemy ser. Masę dzieli na pół. Do jednej części dodajemy kakao i ewentualnie rum, do drugiej skórkę cytrynową i wanilię. Połowę herbatników rozkładamy w trzech rzędach na przygotowanym arkuszu foli aluminiowej. Na tak przygotowanej warstwie herbatników rozkładamy masę z kakaem, układamy kolejną warstwę herbatników, a ana nią białą masę, koncentrując ją głównie w środkowym rzędzie. Możemy w środku ułożyć wiśnie kandyzowane. Delikatnie formujemy chatkę, łącząc w górze skrajne rzędy herbatników. Pomagamy sobie folią, na której układaliśmy cały deser. Pozostawiamy kilka godzin do schłodzenia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z olejem. Polewamy deser. czekamy do zastygnięcia polewy. Smacznego



Kategorie przepisów