Sernik śliwka w czekoladzie


Śliwki kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, dodajemy sodę. Gotujemy ok. 5 minut, śliwki razem z wodę miksujemy na gładką masę, po ostudzeniu, dodajemy alkohol, mieszamy. Zmiksowane ciasteczka łączymy z masłem, tak by powstała masa o konsystencji plasteliny, którą wylepimy formę. Jeśli używacie metalowej foremki, wyłóżcie ją najpierw papierem do pieczenia, silikonowej nie trzeba. Na dnie formy tworzymy jednolitą, cienką warstwę masy ciasteczkowej. Ser miksujemy z cukrem, dodając po jednym jajku, czekoladę oraz śliwki. Całość łączymy do uzyskania jednolitej masy. Całość wlewamy na spód ciasteczkowy. Piekarnik nagrzewamy do 210 st. C, wstawiamy sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. Pieczemy 60 minut, sernik studzimy w otwartym piekarniku, przechowujemy w lodówce.
