Cytrynowe ciasto z marakują
Marakuja. Owoc wciąż jeszcze w naszym kraju niezbyt popularny i niedostępny na co dzień. Zdarza się jednak, że pojawia się na półkach większych sklepów. Niepozorny, nieco dziwny, niepodobny do owoców, do jakich przywykliśmy. Osobiście uwielbiam jej smak – te pękające głośno czarne pestki i kwaskowy, słoneczny i bardzo dekoracyjny miąższ. Wszystko to sprawia, że zwyczajne ciasto zmienia się w egzotyczny deser, któremu trudno się oprzeć.
Ciasto dzięki syropowi na bazie soku cytrynowego i miąższu marakui jest kwaskowe i bardzo odświeżające. Świetnie smakuje samodzielnie lub z kleksem bitej śmietany lub kremowego jogurtu z odrobiną miodu.
Składniki:
(okrągła forma o śr. 20cm)
- 125g masła
- 150g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 duże jajka
- 150g naturalnego jogurtu
- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 świeże marakuje
- sok z 2 cytryn
- 120g cukru
- 80ml wody
Przygotowanie krok po kroku:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
- Dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
- Do gładkiej masy dodaj jogurt oraz skórkę z cytryny i wymieszaj do połączenia się składników.
- W 3 partiach dodaj mąkę przesianą z sodą i proszkiem, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej formy.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut lub do „suchego patyczka”
- Ostudź.
- Marakuje przekrój i wydrąż z nich miąższ wprost do niewielkiego garnka.
- Dodaj sok z cytryn, 120g cukru oraz wodę i gotuj na niewielkim ogniu 5-10 minut aż całość nieco zgęstnieje i utworzy lekki syrop.
- Zestaw z ognia i przestudź.
- Zimne ciasto polej obficie syropem. Część syropu odłóż do polania ciasta na talerzu.
- Ciasto podawaj samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany lub jogurtu posłodzonego miodem.
Smacznego!