Biały blok z bakaliami dla NieAlergika

Zdjęcie - biały blok z bakaliami dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jestem wielką fanką czekoladowego bloku rodem z PRLu, zatem zupełnie nie wiem, dlaczego tak długo zajęło mi wypróbowanie jego białej, waniliowej wersji. Ale wreszcie się udało. I co? No cóż, obydwa bloki są dobre, z tym, że jeden ma nad drugim zasadniczą przewagę. Zgadnijcie który nad którym. Tak, zgadliście. Blok z kakao ma niezwykłą przyprawę - wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego jego smak jest tak wyjątkowy, choć w zasadzie dość parszywy. Poza tym, niestety, fanką białego bloku nie zostanę, szczerze mówiąc. Wyrabiając go posiłkowałam się starym, dobrym przepisem na blok czekoladowy, natomiast w kwestii bakalii sypałam tak, żeby było kolorowo i nie za dużo, bo lubię mleczne masy i nie chciałam, żeby bakalie takową całkiem pochłonęły.
Alergicy oczywiście mają swój blok "czekoladowy" oraz białe czekoladki, więc niech nie płaczą.
Przygotujmy:
400 g mleka w proszku
200 g masła
200 ml cukru
100 ml wody
po 2 łyżki: pistacji*, prażonych migdałów w słupkach, rodzynków, żurawiny, suszonej papai, ananasa i mango
łyżkę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
opcjonalnie: 5 herbatników typu petit beurre**
1/2 laski wanilii

Masło, cukier, ziarenka z rozciętej wzdłuż wanilii i wodę zagotować. Mleko wsypać do sporej miski, dodać bakalie i ewentualnie połamane herbatniki, zamieszać. Wlać 1/3 gorącego płynu do mleka z bakaliami i energicznie mieszać. Następnie dolać kolejne 1/3, dobrze mieszać. Resztę płynu dolać tylko w takiej ilości, by masa się zlepiła (w zależności od rodzaju mleka w proszku oraz tego, czy wolicie blok twardszy czy bardziej miękki zostać może ok. 50 ml niewykorzystanej mieszanki, można ją zużyć do jakiegoś ucieranego ciasta; prawdopodobnie blok z dodatkiem herbatników "weźmie" cały płyn). Wymieszać na tyle dobrze, na ile się da i jeszcze gorącą masę przelać do formy wyłożonej folią spożywczą. Gdy wystygnie wstawić do lodówki.

*nie dałam, choć wiżual by zyskał, bo dzieciaki uczulone
**nie dałam, bo chciałam, żeby ten blok był naprawdę inny od kakaowego

Przepisy z tych kategorii

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
1

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Cynamonowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami

Cynamonowa owsianka z karmeliz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami

Jogurtowe pankejki z borówkami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik na miodowych blatach

Sernik na miodowych blatach

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szarlotkowe rogaliki

Szarlotkowe rogaliki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek naan czy pita?

Chlebek naan czy pita?

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna