Biały blok z bakaliami dla NieAlergika

Zdjęcie - biały blok z bakaliami dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jestem wielką fanką czekoladowego bloku rodem z PRLu, zatem zupełnie nie wiem, dlaczego tak długo zajęło mi wypróbowanie jego białej, waniliowej wersji. Ale wreszcie się udało. I co? No cóż, obydwa bloki są dobre, z tym, że jeden ma nad drugim zasadniczą przewagę. Zgadnijcie który nad którym. Tak, zgadliście. Blok z kakao ma niezwykłą przyprawę - wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego jego smak jest tak wyjątkowy, choć w zasadzie dość parszywy. Poza tym, niestety, fanką białego bloku nie zostanę, szczerze mówiąc. Wyrabiając go posiłkowałam się starym, dobrym przepisem na blok czekoladowy, natomiast w kwestii bakalii sypałam tak, żeby było kolorowo i nie za dużo, bo lubię mleczne masy i nie chciałam, żeby bakalie takową całkiem pochłonęły.
Alergicy oczywiście mają swój blok "czekoladowy" oraz białe czekoladki, więc niech nie płaczą.
Przygotujmy:
400 g mleka w proszku
200 g masła
200 ml cukru
100 ml wody
po 2 łyżki: pistacji*, prażonych migdałów w słupkach, rodzynków, żurawiny, suszonej papai, ananasa i mango
łyżkę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
opcjonalnie: 5 herbatników typu petit beurre**
1/2 laski wanilii

Masło, cukier, ziarenka z rozciętej wzdłuż wanilii i wodę zagotować. Mleko wsypać do sporej miski, dodać bakalie i ewentualnie połamane herbatniki, zamieszać. Wlać 1/3 gorącego płynu do mleka z bakaliami i energicznie mieszać. Następnie dolać kolejne 1/3, dobrze mieszać. Resztę płynu dolać tylko w takiej ilości, by masa się zlepiła (w zależności od rodzaju mleka w proszku oraz tego, czy wolicie blok twardszy czy bardziej miękki zostać może ok. 50 ml niewykorzystanej mieszanki, można ją zużyć do jakiegoś ucieranego ciasta; prawdopodobnie blok z dodatkiem herbatników "weźmie" cały płyn). Wymieszać na tyle dobrze, na ile się da i jeszcze gorącą masę przelać do formy wyłożonej folią spożywczą. Gdy wystygnie wstawić do lodówki.

*nie dałam, choć wiżual by zyskał, bo dzieciaki uczulone
**nie dałam, bo chciałam, żeby ten blok był naprawdę inny od kakaowego

Przepisy z tych kategorii

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką

Zimowa owsianka z płatkami qui…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Bożonarodzeniowe dojrzewające ciasto z suszonymi owocami i brandy

Bożonarodzeniowe dojrzewające…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Sos barbecue z suszonymi śliwk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Strucla makowa

Strucla makowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciastka z żurawiną i białą  czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą cz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidor…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szarlotka Apple Pie

Szarlotka Apple Pie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta