Suflet czekoladowy (na walentynki)

Suflet czekoladowy (na walentynki)

Zdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chyba nie ma deseru, który bardziej kojarzyłby mi się z wykwintnym zakończeniem romantycznej kolacji. Suflet czekoladowy, bo o nim mowa w zaskakujący sposób łączy w sobie delikatną konsystencję z intensywnym, głębokim smakiem.

Zdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć moim zdaniem podany „solo” suflet smakuje wyśmienicie, możecie dodatkowo serwować go z bitą śmietanką czy lodami waniliowymi.

Zdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Suflet musi być podany bezpośrednio po upieczeniu, wyjęty prosto z pieca jest delikatny  niczym czekoladowa chmurka :)

Zdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 spore, lub 3 mniejsze porcje.

Zdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*****

Inne przepisy  na walentynkowe słodkości zajdziecie pod TYM linkiem :)

Zdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Suflet czekoladowy (na walentynki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Naczynka do pieczenia sufletów wysmaruj masłem, obsyp wewnątrz cukrem i wstaw do lodówki.

Czekoladę rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej lub (najłatwiej) w kuchence mikrofalowej). Lekko już ostudzoną połącz ze śmietanką i żółtkami.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj, aż kryształki cukru się rozpuszczą.

Do czekoladowej masy dodawaj partiami ubite białka, delikatnie mieszaj. Przelej do foremek, do ok. 3/4 ich wysokości. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC, podawaj od razu.

Kategorie przepisów