Bezglutenowe ciasteczka owsiane z suszonymi owocami
Bezglutenowe ciasteczka na bazie "mąki" owsianej i migdałowej to bardzo prosty deser, wymagający minimalnego nakładu pracy. W ciągu 35 minut możemy zajadać się pierwszą partią zdrowych i smacznych słodkości wiedząc, że słodycz pochodzi tylko z suszonych owoców dodanych do ciasta:)
Składniki:
- 250 g zmiksowanych płatków owsianych
- 100 g mielonych migdałów (zamiast migdałów można po prostu zwiększyć ilość płatków)
- 3 jajka
- 2 garście rodzynek
- 1 garść śliwek suszonych
- 1 garsć moreli suszonych
- 1 garść żurawiny suszonej
- 1 garść słonecznika
- 1 duże jabłko
- 1 białko
- ew. 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
Płatki owsiane zmiksować tak, aby pozostały nieco większe fragmeny. Połączyć z migdałami. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Połączyć z płatkami i migdałami. Jajka rozmieszać w miseczce i dodać do owoców. Wymieszać wszystkie składniki. Mokrymi rękoma formować kuleczki, które układamy na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Kuleczki "zpłaszczamy". Wierzch ciastek posmarować "rozkłóconym " białkiem. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ilośc - 18 szt. (6 porcji) Czas przygotowania łączny): ok. 1 godziny