Pistacjowe babeczki z kremem malinowym w słoiku
Babeczki w słoiku to zdecydowanie niecodzienny sposób na ich podanie i pewnie dlatego tak bardzo mi przypadł do gustu. Pomysł jest świetny na wszelkiego rodzaju przyjęcia, szczególnie dla dzieciaków, ale także umożliwia zabrania ulubionego deseru do szkoły, pracy, czy też na piknik. Tak przygotowaną babeczkę jemy łyżeczką bez większych szans na ubrudzenie się.
Babeczki pistacjowe z kremem malinowym – jedno z bardziej udanych połączeń, jakie znam. Miękka, wilgotna muffinka i słodki, maślany krem o mocnym, malinowym smaku i kolorze to dla mnie kwintesencja idealnego deseru lub słodkiej nagrody za sumiennie przepracowany dzień.Składniki:
(12 sztuk)
- 180g mąki pszennej tortowej
- 100g pistacji
- 125ml oleju roślinnego
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400g masła
- 600g cukru pudru
- 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę wymieszaj ze zmielonymi drobno pistacjami i proszkiem do pieczenia.
- Jajka utrzyj na puch z cukrem za pomocą trzepaczki.
- Stopniowo dodawaj olej stale mieszając.
- Następnie dodawaj po porcji mąki i mleka na zmianę za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
- Ciasto rozlej do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka.
- Ostudź.
- Maliny przetrzyj przez sito. Pestki wyrzuć, a mus odstaw.
- Miękkie masło ucieraj w mikserze przez około minutę, lub dwie aż zbieleje.
- Stopniowo dodawaj cukier puder stale ucierając.
- Na koniec dodaj mus z malin i ubijaj krem przez kilka minut aż będzie gładki i puszysty.
- Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego.
- Muffinki wyjmij z papilotek. Każdą przekrój na trzy części (jak tort)
- W odpowiedniej wielkości słoiczkach układaj warstwy ciasta i kremu na zmianę.
- Gotowe babeczki posyp pokruszonymi pistacjami lub udekoruj świeżą maliną.
Smacznego!