Biało - czarne kruche świderki
Domowe maślane ciasteczka, biało-czarne, czyli dwa w jednym. Zadowolą miłośników jasnych i czekoladowych ciasteczek. Dużo mniej przy nich pracy, bo odpada mozolne wycinanie foremką. Wystarcz złożyć dwa płaty ciasta, pociąć, skręcić i gotowe. Bardzo łatwo je zrobić i pięknie się prezentują. Na drugi dzień zdecydowanie smaczniejsze.
Składniki:
300 g maki orkiszowej
75 g cukru/ksylitolu
na czubek noża proszku do pieczenia
1 jajko M
szczypta soli
150 g miękkiego masła
1 łyżka mleka
na ciemne ciasto:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mąki
dodatkowo:
50 g czekolady
40 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- na ciemne ciasto rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
- składniki na ciasto wymieszać hakiem, początkowo na najniższych obrach, potem zwiekszyć i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. w połowę wmieszać rozpuszczoną, przestudzoną czekoldę z 2 łyżkami maki. Uformować kule i odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Blache wyłozyc papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180`C
- kolejno, dwa kawałki ciasta na blacie podsypanym mąką rozwałkować na kwadrat 24x24 cm. Jeden kwadrat cienko posmarować mlekiem i przy pomocy wałka nałożyć na niego drugi rozwałkowany kawałek ciasta i lekko docinąć. Przeciąć złożone ciasto na trzy 8-cm pasy. Pas podzielić na 12 około 2-cm kawałków. Kazdy pasek ciasta skręcić wokół osi i układać na blaszce. Piec około 15 minut. Studzić na kratce
- do gorącej kremówki dodać połamana czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. W rogu woreczka foliowego wykałaczką zrobić dziurkę, napełnić rozpuszczoną czekoladą. Połowę ciasteczka udekorować paseczkami z czekolady. Odstawić do zastygnięcia. W szczelnie zamkniętym pudełku mozna przechowywać do 3 tygodni
źródło: Meine Familie & Ich