Ciasto kawowe z białą czekoladą

Ciasto kawowe z białą czekoladą

Zdjęcie - Ciasto kawowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 55
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas gotowania: 25 minut

 

Pyszne i lekie ciasto, które smakuje cały rok. Dwie delikatne warstwy oparte na kakaowym biszkopcie. Sama nie wiem, która warstwa bardziej mi smakowała. Biała zawiera czekoladę więc jest słodsza a kawowa deliaktnie przełamuje jej smak. Całość doskonale skomponowana.

Składniki

Instrukcje

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozbełtane żółtka, wymieszać, przesiać obie mąki i kakao i  delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 24/32 cm. Wyrównać, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min.

Kawę rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić. W tym czasie ubić serek mascarpone z cukrem, dodać śmietankę i dalej ubijać. Kiedy masa jest już prawie sztywna dodać kawę z żelatyną. Wymieszać. Przełożyć masę na wystudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.

 

Żelatynę rozpuścić w kilku łyzkach gorącej wody, odstawić. Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w metalowej misce, dodać kilka łyżek śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladęoraz żelatynę,  delikatnie wymieszać. Przełożyć masę czekoladową na masę kawową, wyrównać, wstawić do lodówki.

 

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciasto kawowe z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów