Ciasto kawowe z białą czekoladą
- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 25 minut
Pyszne i lekie ciasto, które smakuje cały rok. Dwie delikatne warstwy oparte na kakaowym biszkopcie. Sama nie wiem, która warstwa bardziej mi smakowała. Biała zawiera czekoladę więc jest słodsza a kawowa deliaktnie przełamuje jej smak. Całość doskonale skomponowana.
Składniki
- Składniki na biszkopt
- jajka - 3
- mąka - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier - 3 łyżki
- kakao - 2 łyżki
- Składniki na warstwę kawową
- śmietana kremówka - 300 ml
- kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
- cukier puder - 1/2 szklanki
- żelatyna - 3 łyżki
- serek mascarpone - 250 g
- Składniki na warstwę czekoladową
- śmietana kremówka - 400 ml
- biała czekolada - 300 g
- żelatyna - 3 łyżeczki
Instrukcje
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozbełtane żółtka, wymieszać, przesiać obie mąki i kakao i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach 24/32 cm. Wyrównać, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min.
Kawę rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić. W tym czasie ubić serek mascarpone z cukrem, dodać śmietankę i dalej ubijać. Kiedy masa jest już prawie sztywna dodać kawę z żelatyną. Wymieszać. Przełożyć masę na wystudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyzkach gorącej wody, odstawić. Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w metalowej misce, dodać kilka łyżek śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladęoraz żelatynę, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę czekoladową na masę kawową, wyrównać, wstawić do lodówki.
Smacznego:)