Wiśnie to taki owoc, za którym jedni przepadają, a drudzy wręcz przeciwnie.
Kwaśny … raczej nadający się do przetworów czy też soków i kompotów niż do większości ciast.
Ja jednak postawiłam na tę słodką wersję.
Mam dla Was przepis na fajne czekoladowe ciasto wypełnione właśnie tymi kwaskowatymi owocami i waniliowym serkiem.
Przepis Jamie Olivera, jak dla mnie idealny- lekko zakalcowate ciasto o pysznym smaku. Dobre na ciepło, zimno, same i z lodami. Jako dodatkową rekomendację napiszę, że jest to przepis, o który najczęściej jestem pytana :)
Dzisiaj dla Was cytrynowo - malinowe semifreddo, czyli włoski deser mrożony. Byłam zaskoczona, że wyjdzie taki wspaniały i orzeźwiający deser. Nie za słodki, bardzo cytrynowy, no po prostu idealny! :-) Jeśli lubicie takie nie za słodkie, kwaśne desery to polecam Wam bardzo!
Ciekawe i zaskakujące połączenie kawy z serem i malinami bardzo mi odpowiadało. Warstwa serowa dzięki dodatkowi śmietany jest bardzo delikatna i kremowa. Część z malinami: przepyszna.
Dziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.
Jest to ciasto czeskie, zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.
Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.
Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!!
Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy...