Marlenka

Marlenka

To był chyba najtrudniejszy wypiek  z jakim miałam ostatnio do czynienia. Z przepisu wynikało, że należy się śpieszyć ponieważ ciasto miało się skleić póki jeszcze było ciepłe. Więc się śpieszyłam, ale  i tak potem miałam trudności. Ani jednego placka nie rozwałkowałam idealnie, wręcz musiałam je „sztukować” a po upieczeniu jeden wypadł mi z rąk i rozleciał się na kilka kawałków. Na szczęście przekładanych ciast zrobiłam już w życiu trochę  i wiem, że nie ma co panikować. Wszystko da się skleić i tak poukładać, aby nikt nie zauważył. Poza tym podczas pieczenia miodowe placki i tak same się ładnie połączyły. Krem do tego ciasta jest bardzo dobry, pomimo użycia masy kajmakowej nie jest zbyt słodki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy miodowe placki staną się mięciutkie.

Zdjęcie - Marlenka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki masy: 

  • puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej) 
  • 1/2 l mleka 
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) 
  • 250 g masła (w temperaturze pokojowej) 


Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.


Składniki ciasta:

  • 600 g mąki pszennej 
  • 120 g masła 
  • 250 g cukru pudru 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka sody 
  • 1 – 1,5 łyżeczki octu 
  • 2 duże jajka 

W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem. W kubku wymieszać sodę z octem, będzie się pienić i dodać do gorącej masy maślano – miodowej. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aż maa stanie się złocisto brązowa. Odstawić na  min. Gdy masa nico przestygnie dodać jajka energicznie mieszając aby nie zrobiła się jajecznica.Następnie dodawać stopniowo mąkę. Wyrabiać ciasto, można przełożyć je na stolnicę gdyż w garnku będzie to raczej trudne.Podzielić ciasto na 6 kawałków i wałkować blaty . Wykładać je na wysmarowaną masłem formę o wym. 25×25 cm.Wstawiać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 5-7 min.

Przekładać blaty przygotowaną wcześniej masą. Wierzchnią warstwę również posmarować, można posypać okruchami ciasta jeśli takie pozostały. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego:)

Kategorie przepisów