Czekoladowe z serem i wiśniami
Wiśnie to taki owoc, za którym jedni przepadają, a drudzy wręcz przeciwnie.
Kwaśny … raczej nadający się do przetworów czy też soków i kompotów niż do większości ciast.
Ja jednak postawiłam na tę słodką wersję.
Mam dla Was przepis na fajne czekoladowe ciasto wypełnione właśnie tymi kwaskowatymi owocami i waniliowym serkiem.
Fajne połączenie, które równoważy smaki i sprawia, że z przyjemnością sięgamy po dokładkę!
SKŁADNIKI:
( blacha 25 x 22 )
CIASTO:
* duże jajka – 2 szt
* mąka – 80 g
* cukier – 80 g
* kakao – 2 łyżki
MASA:
* serek homogenizowany naturalny – 400 g
* cukier wanilinowy – 1 op
* cukier puder – 3 łyżki
* wiśnie – 250 g
* żelatyna – 3 łyżki
* sok wiśniowy – 150 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Całe jajka ubijmy z cukrem na puch , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao – mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, pieczemy ok. 13 min. w 180C.
Ciepłe wyjmujemy i wykładamy nic keksówkę ( o podobnej do blachy długości ).
Serki homogenizowane mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym , a następnie dodajemy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody – bardzo! dokładnie miksujemy.
Przygotowane serki wylewamy na ciasto czekoladowe, wygładzamy.
Wypestkowane wiśnie mieszamy z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 150 ml gorącego soku wiśniowego – dokładnie mieszamy.
Wylewamy na masę serową, wygładzamy.
Wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.
Podajemy np. z gałką lodów ;)
Smacznego!