Sernik z masą makową i kawałkami czekolady
Dawno nie jadłam tak pysznego sernika..ba..dawno nie jadłam w ogóle jakiegokolwiek sernika..i gdyby nie pomysł jednej z blogerek..na pieczenie sernika..w akcji Ciasto na niedzielę..i pewnie szybko też by nie było..a tak trzeba było coś zrobić..takie wspólne pieczenie to na prawdę fajna akcja..Zastanawiałam się jaki sernik upiec. ..poszperałam .."w oko" wpadły mi dwa przepisy.. i zrobiłam sernik z masą makową i czekoladą [ ten drugi przepis też wypróbuję, ale innym razem]..Przepis na ten pyszny sernik można zobaczyć tutaj i tutaj..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam.
Składniki na tortownicę 26 cm
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera śmietankowego
- 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 jajek
- 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
Składniki na masę makową:
- 250 g gotowej masy makowej
- około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g)
- 1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa)
- 2 małe jajka
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
- 70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 175°C.
Do misy miksera włożyć ser, maizenę i skórkę pomarańczową. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie i długie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując krótko po każdym dodanym jajku. Na koniec wymieszać z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy.
Do misy włożyć masę makową z bakaliami, maizenę oraz cukier (jeśli go dodajemy) i zmiksować na wolnych obrotach. Następnie kolejno dodawać jajka - cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną czekoladą.
Masę makową wykładać na masę serową po 1 - 2 łyżki, następnie zrobić kilka "ósemek" patyczkiem (trzonkiem od drewnianej łyżki), delikatnie mieszając miejscami masy. Na dno piekarnika lub dolną kratkę (ale nie na blachę!) wstawić naczynie (formę, blaszkę) z gorącą wodą. Sernik ustawić na środkowej kratce piekarnika.
Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut, później obniżyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 80 - 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc.