Kostka jogurtowa na biszkoptach
Podaje w swoich przepisach bardzo nosne haslo " szybkie " nie dlatego zeby zachecic ludzi do korzystania z moich przepisow ( to tez ),ale dlatego,ze sama nie lubie godzinami stac w kuchni ,zameczac siebie i domownikow praca oraz czekaniem na efekty.
Dzisiaj podaje przepis na pyszna kostke jogurtowa,ktorej przygotowanie nie wymaga nawet zadnych umiejetnosci kulinarnych-chcecie sie przekonac?
Zapraszam!
Kostka jogurtowa na biszkoptach
.1 litr jogurtu gestego typu grecki
.7 jaj
.2 budynie waniliowe
.1 szklanka cukru
.1 lyzeczka proszku do pieczenia
.aromat waniliowy lub laska wanilii
.biszkopty ( u mnie podluzne )
Polewa
200 gr czekolady fondente
.30 gr masla
.50 ml mleka zimnego
Wykonanie
Blaszke podluzna 25/35 smaruje maslem , pudruje lekko maka i wykladam biszkopty.
Bialka jajek ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli i odstawiam do lodowki.
Zoltka ucieram z cukrem i aromatem wanilii,dodaje teraz jogurt i budyn wymieszany z proszkiem do pieczenia,miksuje na wolnych obrotach miksera ale tylko do polaczenia skladnikow.
Do masy dodaje ubite bialka i delikatnie lacze z ciastem ,nastepnie wylewam na biszkopty,rownam powierzchnie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st C przez 40 min.
Polewa
Czekolade kruszymy i przekladamy do rondelka,dodajemy maslo i mleko,mieszamy ciagle pogrzewajac,kiedy sie polacza skladniki-polewa jest gotowa.
Pamietajmy przy tym,aby nie zagotowac masy.
Kiedy ciasto jest zupelnie zimne,wylewamy polewe,posypujemy dowolna posypka i studzimy w lodowce.
Ciasto szybkie?- polecam!
Smacznego!