Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
Kariera tego ciasta trwa już kilka sezonów i wciąż są osoby, które dopiero je poznają. Dlatego też spodobał mi się pomysł Majanki na wspólne pieczenie. W wersji oryginalnej piekłam to ciasto 3 lata temu i uplasowało się ono w czołówce wszystkich ciast jakie w życiu upiekłam. Tu wszystko jest doskonałe: pachnące maliny, kruche ciasto i wspaniała budyniowa pianka. Piekłam je też w wielu innych wersjach, z rabarbarem, z jagodami i wszystkie są pyszne. Dzisiaj zaś przedstawiam wersję mieszaną, do malin dodałam borówki, a do ciasta kakao.
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej ( odjąć 3 łyżki)
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie 24x34cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
- 500 g malin ( u mnie borówki i maliny)
- cukier puder do oprószenia
Maliny umyć. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać owoce. Owoce łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)