Strucla z orzechami i cynamonem
Składniki:
Ciasto drożdżowe: 375 g mąki pszennej, 1 jajko, 150 ml mleka, 45 g cukru, 4 g cukru waniliowego, 50 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki soli, 7 g suchych drożdży
Nadzienie:100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan), sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Kruszonka:50 g masła, 10 łyżek mąki, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy
Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy na wyłożonej pergaminem blasze (jak na zdjęciu poniżej) i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody.