Pełnoziarniste ciasto z jagodami i herbatą earl grey
Zapraszam na pyszne pełnoziarniste ciasto z jagodami, herbatą earl grey, cytryną i makiem, polane cytrynowym lukrem. Czy to nie brzmi kusząco? Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują i podkreślają się nawzajem. Aromaty herbaty, cytryny i jagód są dobrze wyczuwalne, a chrupiący mak sprawia, że ciasto ma ciekawą strukturę. A przy okazji jest naprawdę zdrowe. Warto również wspomnieć, że (przykryte papierem i ściereczką) długo zachowuje świeżość, mimo że zawiera mało tłuszczu.
Pełnoziarniste ciasto z jagodami
i herbatą earl grey
- 1 łyżeczka herbaty earl grey
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 80g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- skórka z 1 cytryny
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka maku
- 1 szklanka (125g) jagód
(wymieszanych z łyżką mąki)
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z cytryny
1) Herbatę zalać gorącą wodą i odstawić.
2) Stopić masło i przestudzić.
3) Utrzeć cukier z jajkami i dolać masło.
4) Dodać jogurt naturalny i skórkę z cytryny.
5) Wlać herbatę (razem z listkami).
6) Wmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i mak.
7) Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
8) Przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
9) Piec w temperaturze 180 st. C przez 45-55 minut
(aż patyczek wbity w środek będzie czysty).
10) Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia na 10 minut i wyjąć z formy.
11) Do cukru pudru dodać odrobinę soku z cytryny,
by powstał płynny lukier i polać nim ostudzone ciasto.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcja: 15
Kaloryczność jednej porcji: 140 kcal