Ciasto pina colada
Przygotowany na imieniny mojej córki placek. Połączenie kokosów i ananasów na kakaowym biszkopcie - taki powrót do blogowania po cudownych, upalnych wakacjach.
Ciasto Pina Colada
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i nadal ubijaj.
Dodawaj po jednym żółtku i nadal ubijaj.
Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao i wszystko delikatnie wymieszaj.
Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag wiórek kokosowych
- 1 cukier wanilinowy
- 25 dag masła
- puszka ananasów
- 2/3 szklanki likieru kokosowego
Dodaj wiórki kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodaj masło.
Budyń rozprowadź w pozostałym mleku i dodaj do gotującej się masy kokosowej.
Gotuj chwilę mieszając i odstaw do wystygnięcia.
Odsącz ananasa, zachowując pół szklanki soku, pokrój owoce dość drobno i dodaj do masy kokosowej. Do masy kokosowej dodaj też 1/3 szklanki likieru. Wymieszaj dokładnie.
Sok z ananasa połącz z 1/3 szklanki likieru kokosowego i nasącz płynem biszkopt.
Masę wyłóż równomiernie na biszkopcie. Ciasto odstaw do schłodzenia. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: