Cytrynowo - malinowe semifreddo
Dzisiaj dla Was cytrynowo - malinowe semifreddo, czyli włoski deser mrożony. Byłam zaskoczona, że wyjdzie taki wspaniały i orzeźwiający deser. Nie za słodki, bardzo cytrynowy, no po prostu idealny! :-) Jeśli lubicie takie nie za słodkie, kwaśne desery to polecam Wam bardzo!
Składniki:
- 1 szklanka malin + dodatkowo pół szklanki
- 3 łyżki cukru
- 400g śmietany 30-36%
- skórka z 1 cytryny (opcjonalnie, jeśli wolimy kwaśniejsze desery)
- porcja domowego lemon curdu
- ok. 8 podłużnych biszkoptów (w zależności od wymiarów keksówki)
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy na prawie sztywno, a następnie mieszamy z lemon curdem i opcjonalnie skórką. Jeśli masa wyda nam się za mało słodka to możemy dodać kilka łyżek cukru pudru.
Do keksówki przekładamy połowę cytrynowego kremu i rozsmarowujemy. Biszkopty mocno nasączamy w puree malinowym i układamy na całej powierzchni kremu. Na to wylewamy puree, które nam zostało. Następnie wylewamy krem cytrynowy i rozsmarowujemy. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 8h.
Przed podaniem przygotowujemy bitą śmietanę do dekoracji. Opcjonalnie do dekoracji:
- ok. 70g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru