Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe
Dziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.
Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.
Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.
Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 3 szkl
* żółtko – 4 szt
* cukier – 0,5 szkl
* soda – 1 łyżeczka
* margaryna – 1 łyżka
* miód – 3 łyżki
* gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki
KREM:
* kasza manna – 10 łyżek
* cukier – 0,5 szkl
* mleko – 900 ml
* masło – 200 g
POLEWA :
* kakao – 4 łyżki
* cukier – 4 łyżki
* masło – 4 łyżki
* woda – 2 łyżki
DODATKOWO :
* powidła śliwkowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.
( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
KREM:
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.
Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.
Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.
CIASTO:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.
Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.
Uwaga!
Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!
Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem).
Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia.
Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.
POLEWA:
Wszystkie składniki polewamy wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania, studzimy.
CAŁOŚĆ:
Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna.
Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę.
Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.
Odstawiamy do „przegryzienia”
PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.
Smacznego!