Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe

Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe

Dziś mam dla Was przepis na ciacho, które chyba wszyscy znają.

Jest to ciasto czeskie , zwane też miodownikiem albo ciastem grysikowym.

Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem smakują najlepiej n drugi a nawet trzeci dzień , kiedy to smaki dokładnie się ze sobą ” przegryzą”.

Słodkie, ale absolutnie nie zapychające … delikatne … mięciutkie … przepyszne!!! 

Gorąco polecam!

Zdjęcie - Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 3 szkl

* żółtko – 4 szt

* cukier – 0,5 szkl

* soda – 1 łyżeczka

* margaryna – 1 łyżka

* miód – 3 łyżki

* gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki

KREM:

* kasza manna – 10 łyżek

* cukier – 0,5 szkl

* mleko – 900 ml

* masło – 200 g

POLEWA :

* kakao – 4 łyżki

* cukier – 4 łyżki

* masło – 4 łyżki

* woda – 2 łyżki

DODATKOWO :

* powidła śliwkowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.

( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

KREM:

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.

Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.

Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.

CIASTO:

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.

Uwaga!

Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!

Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem).

Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia.

Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.

POLEWA:

 Wszystkie składniki polewamy wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna.

Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę.

Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.

Odstawiamy do „przegryzienia”

PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.

Smacznego!

Kategorie przepisów