Ciasto czekoladowe z bananami
W powietrzu czuć jesień. Powoli trzeba będzie kończyć wakacje a rozgrzewające zupy i aromatyczne ciasta zastąpią chłodniki czy serniki na zimno. Nie mam nic przeciwko jesieni bo jest to najbardziej malownicza pora roku a w kuchni sezon jesienny jest tak samo obfity w ciekawe potrawy jak letni. Takie ciasto bananowe będzie idealnie pasowało do filiżanki aromatycznej herbaty lub kubka gorącego mleka. podczas zbliżających się chłodnych wieczorów.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g miękkiego masła
- 3 jajka (w pokojowej temperaturze)
- 150 g maślanki ( w pokojowej temperaturze)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2-3 dojrzałe banany
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz rozmieszane jajka, maślankę, ekstrakt waniliowy i miksować na wolnych obrotach. Dodać przestudzoną czekoladę i ponownie zmiksować. Gdy masa jest już gładka dodać pokrojone w kostkę banany i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 23/11 cm wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego:)