Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję.
Zapach obłędny!
Smak – dokładnie taki sam!
Przygotujcie się na to , że sernik znika w błyskawicznym tempie i z całą pewnością niejeden domownik zawoła o dokładkę!
Delikatny, kremowy, miękki .. rozpływający się w ustach …
Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje!
Pianka w różnych wersjach zagościła już na dobre na mojej stronie - bo delikatna, bo puszysta i lekkka oraz bardzo smaczna -ciasto wprost wyjątkowe, niedrogie i bardzo latwe do wykonania.
Do zrobienia dzisiejszej pianki użylam ricotty, która nadaje jej charakterystyczny dla tego typu serów posmak.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole! Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).
Bardzo długo nie piekłam ciast, ostatnio nie wychodziły mi tak jak chciałam dlatego na jakiś czas przestałam. Jednak znalazłam na stronie puszka.pl przepis na zeberkę i postanowiłam je zrobić :)
Dobry biszkopt to podstawa porządnego tortu, więc warto poświęcić mu osobny wpis . Ten wychodzi zawsze idealnie, pięknie wyrasta, nie opada - same zalety !
Zaczynamy od ciasteczkowego spodu, na to idzie warstwa karmelu, który nadaje całemu ciastu ten super sznyt - choć przyznajemy że powoduje iż ciasto robi się b.słodkie. Na karmel idzie prażone jabłko z galaretką, a na wierzch fenomenalna pianka z karmelem, mascarpone i kremówką. Jak to pisze aż chce się zjeść kawałek :)
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem krakersowym i oblane słonym karmelem.
Już po pierwszym kęsie mamy ochotę na więcej!
A potem więcej!
I więcej!
I więcej!
.Barmbrack cake to tradycyjne irlandzkie ciasto pieczone w okresie Halloween, ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby upiec je teraz...pyszne ciasto..polecam..
Kromka placka, kubek mleka ... i nic mi więcej nie potrzeba ! Wytworne kolacje, niebanalne składniki, egzotyka na talerzu - NIE ! Najsmaczniej - najprościej - po Polsku !
Kolejna sernikowa próba, tym razem wariacja na temat Piña Colady. Kokosowy, chrupiący spód i kremowy sernik. Pycha! Niestety, zgubił mi się trochę smak ananasa, następnym razem spróbuję zmiksować świeży owoc - może smak będzie intensywniejszy.
Letnią żelatynę połączyć ze śmietaną i zmiksować. Śmietanę podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać esencje waniliową, do drugiej kakao, a do trzeciej sok i skórkę z umytej w gorącej wodzie cytryny..