Bananowiec z limoncello
Co za smak i delikatnosc ciasta ,polecam ,zwlaszcza,ze robi sie je naprawde bardzo szybko.
Mialam dzis niewiele czasu na zrobienie czegos slodkiego,jest b. goraco,spieszylam sie na plaze i tak mozna powiedziec !przy okazji " wyszlo wspaniale ciasteczko,przy czym dodatek "limoncello",wspaniale podkresla jego charakter i smak .
Zapraszam!
Bananowiec z limoncello
.2 szklanki maki pszennej
.1/2 szklanki mleka
.1/2 szklanki oleju roslinnego
.1/2 szklanki limoncello
.1/2 szklanki cukru
.1 jajko
.1 lyzeczka proszku do pieczenia
.1 lyzeczka sody oczyszczonej
.otarta skorka z cytryny
.3 banany
Wykonanie
Foremke podluzna smarujemy maslem i pudrujemy maka.
Piekarnik nagrzewamy do 180stC.
Make przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia,dodajemy cukier.
Do innej miseczki wbijamy cale jajko,dodajemy mleko,olej,limoncello i dokladnie mieszamy,potem przelewamy kompost do miski z maka,mieszamy na koniec dodajemy otarta skorke z cytryny.
Banany obieramy ze skorki i za pomoca widelca rozgniatamy ale tak nie do konca,dodajemy do ciasta ,mieszamy i przelewamy wszystko do przygotowanej formy.
Pieczemy przez 45 min,potem studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!