Bardzo ładnie wyglądający torcik. Dla fanatyków kruchych ciasteczek, dają zdecydowanie dominujący smak. Mocno maślany, z lekkim aromatem nutelli. Bardzo smaczny jednak ostrzegam - wypieczenie 8 blatów ciasteczek jest wberew pozorom dość praco- i czaso- chłonne!
Proponuję Wam zrobienie noworocznego, szampańskiego ciasta :) Podczas pieczenia wszelkie % się ulatniają, pozostawiając w cieście delikatny winny posmak, mnie mocno kojarzący się ze smakiem białej czekolady (...). Polecam wypróbować, bo to nietrudne i całkiem fajne ciasto :)
W dużej misce drożdże rozpuściłam w połowie letniego mleka. Dodałam cukru i trochę mąki - wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 20-30 minut. Następnie dodałam resztę składników - jeden po drugim i zagniotłam na gładką masę...
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na gładką i jasną masę. Następnie dodawać do niej po jednym jajku i ubijać. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać...
Mój synek jeszcze w zeszłym roku miał chęć na upieczenie murzynka. Znalazł w internecie przepis, który mu się spodobał i upiekł ciasto. Było pyszne, wilgotne, bardzo szybko znikało.
Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.
Wprost rozpływa się w ustach!
Ale oprócz tego, że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!
Podobno Włosi zajadają się tym przysmakiem w okresie Bożego Narodzenia. Cóż, mi wszystko co jest smażone na głębokim tłuszczu kojarzy się nieodłącznie z karnawałem.