Tort ciasteczkowy
Bardzo ładnie wyglądający torcik. Dla fanatyków kruchych ciasteczek, dają zdecydowanie dominujący smak. Mocno maślany, z lekkim aromatem nutelli. Bardzo smaczny jednak ostrzegam - wypieczenie 8 blatów ciasteczek jest wberew pozorom dość praco- i czaso- chłonne!
Ilość: tort o średnicy 22cm
Czas przygotowania: 3-4h
Poziom trudności: 4/10
SKŁADNIKI:
Na ciasteczkowe spody:
- 2 jajka
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 225g miękkiego masła
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- cukier waniliowy
Na krem:
- 6-10 łyżek kremu nutella
- 400-500g serka mascarpone
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki 30%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Ze składników na ciastka wyrabiamy gładkie ciasto, gdyby było zbyt suche można dodać łyżkę lub 2 gęstej śmietany a gdyby zbyt mokre podsypać mąką.
2. Ważymy gotowe ciasto, i masę dzielimy na 8. Ciasto dzielimy na 8 części o takiej właśnie masie.
3. Podzielone ciasto umieszczamy w lodówce.
4. W międzyczasie kroimy 8 arkuszy papieru do pieczenia o wielkości takiej aby zmieściła koło o średnicy naszej tortownicy.
5. Układamy same brzegi tortownicy (bez spodu) na papierze do pieczenia na blasze piekarnika i ugniatamy 1/8 część ciasta aby pokryła dno tortownicy. Jeżeli posiadasz 2 identyczne tortownice możesz piec 2 blaty na raz.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st na 15 minut. Nie ściągałam brzegów tortownicy podczas pieczenia ponieważ dzięki temu ciastka rosnąc pozostały jednakowych wymiarów.
7. Wypiekamy w ten sposób wszystkie 8 części ciasta.
8. Gry wszystkie przestygną miksujemy mascarpone z nutellą i przekładamy nim ciastka.
9. Całość owijamy folią i wstawiamy do lodówki na noc, następnego dnia polewamy ciemną czekoladą.
Smacznego!