Tort ciasteczkowy

Tort  ciasteczkowy

Bardzo ładnie wyglądający torcik. Dla fanatyków kruchych ciasteczek, dają zdecydowanie dominujący smak. Mocno maślany, z lekkim aromatem nutelli. Bardzo smaczny jednak ostrzegam - wypieczenie 8 blatów ciasteczek jest wberew pozorom dość praco- i czaso- chłonne!

Zdjęcie - Tort  ciasteczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: tort o średnicy 22cm

Czas przygotowania: 3-4h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

Na ciasteczkowe spody:

  • 2 jajka
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 225g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki białego cukru 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • cukier waniliowy

Na krem:

  • 6-10 łyżek kremu nutella
  • 400-500g serka mascarpone

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciastka wyrabiamy gładkie ciasto, gdyby było zbyt suche można dodać łyżkę lub 2 gęstej śmietany a gdyby zbyt mokre podsypać mąką.

2. Ważymy gotowe ciasto, i masę dzielimy na 8. Ciasto dzielimy na 8 części o takiej właśnie masie.

3. Podzielone ciasto umieszczamy w lodówce.

4. W międzyczasie kroimy 8 arkuszy papieru do pieczenia o wielkości takiej aby zmieściła koło o średnicy naszej tortownicy. 

5. Układamy same brzegi tortownicy (bez spodu) na papierze do pieczenia na blasze piekarnika i ugniatamy 1/8 część ciasta aby pokryła dno tortownicy. Jeżeli posiadasz 2 identyczne tortownice możesz piec 2 blaty na raz. 

6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st na 15 minut. Nie ściągałam brzegów tortownicy podczas pieczenia ponieważ dzięki temu ciastka rosnąc pozostały jednakowych wymiarów.

7. Wypiekamy w ten sposób wszystkie 8 części ciasta.

8. Gry wszystkie przestygną miksujemy mascarpone z nutellą i przekładamy nim ciastka.

9. Całość owijamy folią i wstawiamy do lodówki na noc, następnego dnia polewamy ciemną czekoladą. 

Zdjęcie - Tort  ciasteczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów