Szachownica mandarynkowa

Szachownica mandarynkowa
  • SKŁADNIKI:
  • ( blacha 22 - 26 cm )
  • BISZKOPT :
  • * jajko - 4 szt
  • * cukier - 8 łyżek
  • * mąka pszenna - 8 łyżek
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • KREM POMARAŃCZOWY :
  • * masło - 200 g
  • * cukier - 1 szkl
  • * śmietana słodka 12% - 250 ml
  • * galaretka pomarańczowa - 2 szt
  • * słodkie mandarynki - 6 szt
  • MASA ŚMIETANKOWA :
  • * śmietana 30% - 200 ml
  • * cukier wanilinowy - 1 op
  • * śmietanfix - 1 op
  • * herbatniki - ok. 20 szt
  • DODATKOWO :
  • * mandarynki do dekoracji

 

Ciasto znane w mojej rodzinie za sprawą cioci która przygotowuje je na każde uroczystości rodzinne.

Pokazywałam Wam już na moim blogu KOKOSOWĄ SZACHOWNICĘ , a dziś mam dla Was mandarynkową.

Nazwę Szachownica wzięło to ciasto od sposobu ułożenia herbatników na wierzchu – są jasne i ciemne czekoladowe.

Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt.

Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ.

Tak więc do dzieła!

Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy!

 Zdjęcie - Szachownica mandarynkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT :

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.

Dokładnie mieszamy.

Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.

Zostawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie - Szachownica mandarynkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KREM POMARAŃCZOWY:

Masło rozpuszczamy w garnku.

Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.

Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.

Studzimy.

Na biszkopcie układamy cząstki mandarynek , zalewamy kremem i wkładamy do lodówki na conajmniej 60 minut.

MASA ŚMIETANOWA :

Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy.

Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy.

Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie , tak by tworzyły szachownicę.

Dekorujemy cząstkami mandarynek przyklejonymi na polewę czekoladową.

Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Smacznego!

Zdjęcie - Szachownica mandarynkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Szachownica mandarynkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów