Szachownica mandarynkowa
- SKŁADNIKI:
- ( blacha 22 - 26 cm )
- BISZKOPT :
- * jajko - 4 szt
- * cukier - 8 łyżek
- * mąka pszenna - 8 łyżek
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- KREM POMARAŃCZOWY :
- * masło - 200 g
- * cukier - 1 szkl
- * śmietana słodka 12% - 250 ml
- * galaretka pomarańczowa - 2 szt
- * słodkie mandarynki - 6 szt
- MASA ŚMIETANKOWA :
- * śmietana 30% - 200 ml
- * cukier wanilinowy - 1 op
- * śmietanfix - 1 op
- * herbatniki - ok. 20 szt
- DODATKOWO :
- * mandarynki do dekoracji
Ciasto znane w mojej rodzinie za sprawą cioci która przygotowuje je na każde uroczystości rodzinne.
Pokazywałam Wam już na moim blogu KOKOSOWĄ SZACHOWNICĘ , a dziś mam dla Was mandarynkową.
Nazwę Szachownica wzięło to ciasto od sposobu ułożenia herbatników na wierzchu – są jasne i ciemne czekoladowe.
Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt.
Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ.
Tak więc do dzieła!
Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT :
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.
Dokładnie mieszamy.
Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
KREM POMARAŃCZOWY:
Masło rozpuszczamy w garnku.
Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.
Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Studzimy.
Na biszkopcie układamy cząstki mandarynek , zalewamy kremem i wkładamy do lodówki na conajmniej 60 minut.
MASA ŚMIETANOWA :
Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy.
Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy.
Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie , tak by tworzyły szachownicę.
Dekorujemy cząstkami mandarynek przyklejonymi na polewę czekoladową.
Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Smacznego!