Oponki serowe.

Oponki serowe.

No i nadszedł tłusty czwartek. Niektórzy czekają na niego cały rok, inni nie zauważają większej różnicy, a jeszcze inni przechodzą obojętnie obok półmisków pełnych pączków, oponek, faworków twierdząc, że to nie dla nich. Podobno jednak tego, kto w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka nie czeka w całym roku nic dobrego. Chociaż więc nie jestem wybitnie przesądna, wolę w tym przypadku dmuchać na zimne i sięgam po chrupiącą, złocistą oponkę. Ten rok będzie udany…

Na drożdżowe pączki nie znalazłam czasu, ale podobno moja mama znalazła, więc na pewno i nam się dostanie, ale żeby mieć też coś swojego, czym mogłabym poczęstować gości i Was, upiekłam (a raczej usmażyłam) serowe oponki. Pyszne, delikatne, z chrupiącą, złocistą skórką. To jedne z szybszych pączuszków, jakie znam, a dzięki temu, że w końcu mam stolnicę (nie uwierzylibyście  mi wcześniej, gdybym powiedziała, że spędzając tyle czasu w kuchni jej nie miałam), nie nabałaganiłam nic, a nic… Silikonowa stolnica okazała się strzałem w dziesiątkę, idealnie wpasowała się do mojej niewielkiej kuchenki i w końcu nie musiałam ścierać mąki z blatu…

Zdjęcie - Oponki serowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 220g twarogu – użyłam delikatnego sera typu włoskiego Capri
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1i1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka rumu (spirytusu lub wódki)

+

  • olej do głębokiego smażenia ok 1l
  • cukier puder do oprószenia

Zdjęcie - Oponki serowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Oponki serowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Twaróg przetrzeć przez sito (lub użyć mielonego dobrej jakości)
  • Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, niezbyt twarde, ale nie lepkie ciasto. W zależności od użytego rodzaju sera, ciasto może mieć różną konsystencję. Jeśli będzie zbyt lepki, podsypać mąką, jeśli za twarde, dodać śmietany.
  • Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5cm.
  • Z ciasta wykrawać kółka, a następnie w nich mniejsze dziurki.
  • Oponki smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Wyjmować na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !

Silikonową stolnicę marki La Cucina otrzymałam od sklepu emako.pl

Spotkałam się z atrakcyjnymi cenami, fantastyczną obsługą i ekspresową przesyłką.

Zdjęcie - Oponki serowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów