Ciasto szampańskie

Ciasto szampańskie

Czy po imprezie Sylwestrowej nie macie czasami problemu z niedopitymi, otwartymi butelkami Igristoja? Wypadałoby je wypić nim całkiem się rozgazuje, wszak wylewać alkoholu nie wypada, ale... co zrobić, kiedy syndrom dnia następnego ledwo daje żyć i jest to ostatnia rzecz, na jaką macie ochotę?
Jeżeli tylko jesteście w stanie znieść huk miksera, to proponuję Wam zrobienie noworocznego, szampańskiego ciasta :) Podczas pieczenia wszelkie % się ulatniają, pozostawiając w cieście delikatny winny posmak, mnie mocno kojarzący się ze smakiem białej czekolady (serio, gdyby mnie ktoś zapytał, co w tym cieście jest, to typowałabym w białą czekoladę, a nie szampana). Polecam wypróbować, bo to nietrudne i całkiem fajne ciasto :)

Zdjęcie - Ciasto szampańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CIASTO SZAMPAŃSKIE
2,5 szklanki mąki,
4 jajka,
¾ szklanki oleju,
250g cukru,
¾ szklanki białego musującego wina,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
kilka kropli aromatu waniliowego,
cukier puder do posypania

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać olej i wino. Dodać aromat waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Podłużną formę do pieczenia o długości 25-30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Upieczone ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia i dopiero wówczas wyjąć z formy.
Na koniec posypać cukrem pudrem.


(przepis z jednego ze staaarych numerów "Poradnika Domowego" :P)

Kategorie przepisów