. Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!
Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby w czasie pieczenia nie rozpadły się, ale zachowały ładny kształt.
Shrek – znany nie tylko jako bajkowy stwór z filmu ”Shrek„, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.
Shrek jest delikatnym, piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego, gęstego soku Pysio.
Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!
I w ten oto sposób powstały bardzo smaczne krakersy domowej roboty. W sam raz do pochrupania przy filmie albo przy spotkaniu ze znajomymi. Dzięki Pajdzie mają fajny, ziołowo-cebulowy smak, dość wyczuwalny, ale nie nazbyt dominujący. Ich dodatkową zaletą jest także to, że długo zachowują świeżość.
Jako, że nie mam złych wspomnień z dzieciństwa związanych z grysikiem, to koniecznie musiałam go wypróbować. Deser wykonuje się błyskawicznie (ogranicza nas jedynie tężenie galaretki) i jest pyszny! Czekam na sezon owocowy- na pewno z dodatkiem owoców będzie pysznie :)
Murzynek – jedno z moich ulubionych ciast.
Niesamowicie łatwe … niesamowicie szybkie … delikatne … miękkie i absolutnie nie pracochłonne.
A do tego przepyszne!
Ten murzynek wychodzi mokry … zimny … a zarazem strasznie mięciutki – tak jak lubię!
Dziś będzie ciasto waniliowe – w smaku przypomina sernik , więc wielbiciele serników napewno będą zachwyceni!
Ciasto jest delikatne … smaczne i niesamowicie szybkie do zrobienia, gdyż nie wymaga pieczenia.
Kruche ciasto zastępujemy herbatnikami.
Ciasto anielskie (Angel cake) to idealny przepis na wykorzystanie białek dla tych, którzy – tak jak ja – nie przepadają za bezami. To amerykańskie ciasto biszkoptowe, które jest delikatne i lekkie i ma złotą skórkę. Niestety przygotowanie go wymaga dokładnego trzymania się przepisu, bo inaczej czeka nas niepowodzenie.
Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty a do tego jest bardzo prosty do przygotowania. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole i to nie tylko w tym roku, ale i w następnych… :-) Zapraszam na pyszny piernik marchewkowy :-)