Struffoli
Podobno Włosi zajadają się tym przysmakiem w okresie Bożego Narodzenia. Cóż, mi wszystko co jest smażone na głębokim tłuszczu kojarzy się nieodłącznie z karnawałem.
Składniki:
6 jajek
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy
450 - 500g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
olej do głębokiego smażenia
miód
kolorowa posypka
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, skórką z cytryny i oliwą, aż się spienią. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto - ma być gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 10 w miarę równych części z każdej utoczyć walec o grubości około 1,5cm. Z walca odcinać kawałki (jak na kopytka), a z nich toczyć niewielkie kuleczki i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną semoliną. Gotowe kulki smażyć partiami na rozgrzanym oleju, aż wypłyną i będą zrumienione. Usmażone kuleczki umieszczać w naczyniu z płynnym miodem. Obtaczać je w miodzie i posypywać kolorowymi kuleczkami.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Nigellissima".