Paluszki "fru,fru" z ciasta parzonego

Paluszki "fru,fru" z ciasta parzonego

Czas na karnawalowe szalenstwa ,moze wiec wykorzystacie pomysl na delikatne jak puszek "paluszki".

Mozemy je podac zarowno na slodko ( jak u mnie ) i posypac cukrem pudrem,lub tez podac jako dodatek do np.salatek.

Ciasto parzone ,dokladnie to samo,jakie wykorzystujemy do zrobienia "karpatki ",to dobry material na fajne i nie tyko karnawalowe przyjecia.

Liczy sie pomysl ,odrobina zapalu i ..gotowe!

Zapraszam!

Zdjęcie - Paluszki "fru,fru" z ciasta parzonego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paluszki "fru,fru" z ciasta parzonego

Skladniki .120 gr masla

.1 szklanka wody

.1i 1/2 szklanki maki pszennej

.5 jajek

.olej do smazenia

Wykonanie

Do rondelka wkladamy maslo,wlewamy wode i doprowadzemy do wrzenia ( nie gotujemy),potem dosypujemy powoli make i energicznie mieszamy ciagle podgrzewajac mase.

Kiedy masa osiagnie dostateczna kosystencje odstawiamy do wystygniecia.

Do prawie zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy-ostawiamy by ciasto " odpoczelo".

Teraz wazny moment-mase ciasta parzonego przekladamy do rekawa cukierniczego z koncowka.

Mase bezposrednio wyciskamy na goracy olej,dlugosc "paluszka " regulujemy za pomoca nozyczek-odcinamy i znow wyciskamy .

Smazymy na zloto ,potem paluszki szumowka przekladamy na papier do odsaczania tluszczu.

Jeszcze gorace posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

 

Kategorie przepisów