Dziś chciałam Was zaprosić na cudowny krem z buraka, będący przepisem laureatów tegorocznego konkursu Zgotuj Sobie Sukces. Muszę przyznać, że połączenie smaków jest po prostu cudowne!
Ta zupa zawsze mnie nęciła. I to właśnie w wersji rybnej, choć jest też kukurydziana. Bardzo lubimy kukurydzę, więc takową wersję też na pewno kiedyś upichcę.
Taka słodka zupa to dla mnie ciekawa nowość i z pewnością jest to fajna propozycja np. na zimowe śniadanie. Ale jakoś mimo wszystko do wigilijnej wieczerzy mi nie pasuje...Zostanę jednak przy barszczu :)
Nie traktujcie selera po macoszemu, bo to banalne, niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc. Zapewni zdrowie, urodę i długowieczność - warto zatem po niego sięgać jak najczęściej, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dzisiaj prosta, aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.
Wspaniała, sycąca, aromatyczna i kremowa zupa - zupa neapolitańska z klopsikami. To idealna, na ten zimowy czas, rozgrzewająca zupa serowa, z dodatkiem warzyw, z małymi mięsnymi klopsikami. Można, serwować ją jako syte pierwsze danie lub tak jak u nas samodzielny posiłek.
Wojskowa sprzedawana z garkuchni na każdym festynie syciła na wiele godzin. U mnie w domu najczęściej jest podawana w okresie zimowym, żeby rozgrzewać...Celem przypomnienia kolejna jej odsłona. Tym razem przygotowałam ją na kościach wędzonych. Poczciwa, niezapomniana i jedna z najsmaczniejszych zup:-) Ktoś się skusi?
Ulubiona zimowa zupa grochówka - choć jest gęsta i bardzo pożywna wcale nie musi być ciężka i tłusta. W dzisiejszej grochówce groch zastąpiła ciecierzyca. Pierwszy raz stało się to zupełnie przypadkowo. Po prostu wieczorem namaczając groch pomyliłam torebki i zamiast grochu w garnku wylądowała ciecierzyca. Zupa nam tak zasmakowała, że na stałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy jest bardzo podobna w smaku do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku.
Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu.
Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie.
Grochówka, gęsta, sycąca, aromatyczna i jakże zdrowa. W ogóle wszystkie strączkowe to samo zdrowie, dlatego powinny często gościć na naszym stole. Ziarna te mają bardzo wysoką zawartość białka, więcej niż mięso. Suchy groch to okolo 25 % bialka.
Cudownie kwaśny, bogaty w wędzonkę i białą kiełbasę, podany z jajkami, z doskonale wyczuwalnym aromatem czosnku i majeranku. Sekret udanego żurku tkwi w dobrej jakości zakwasie.
Dziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można :-)