Krem z buraka z kozim serem i chrzanem

Krem z buraka z kozim serem i chrzanem

Dziś chciałam Was zaprosić na cudowny krem z buraka, będący przepisem laureatów tegorocznego konkursu Zgotuj Sobie Sukces. Muszę przyznać, że połączenie smaków jest po prostu cudowne!
Zdjęcie - Krem z buraka z kozim serem i chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Konkurs - Zgotuj Sobie Sukces to ogólnopolskie zmagania młodych, zdolnych kucharzy uczących się w szkołach gastronomicznych. W tym roku młode talenty zmierzyły się po raz szósty. Laureatami zostali Michał Wester i Igor Antoszewski z Wrocławia, którzy podczas finału na przystawkę zaproponowali łososia przyrządzonego metodą sous-vide z emulsją pomidorową z fenkułem i szpinakiem, a jako danie główne kurczaka sous-vide, roladkę z udka kurczaka, purée z kalafiora z wanilią, moskole z pudrem grzybowym, pora duszonego na maśle i sos musztardowy z pudrem z grzybków.
Dzięki odniesionemu sukcesowi chłopcy będą mieli okazję przyłączenia się do reprezentacji Polski podczas międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Erfurcie w 2016 r., co na pewno wzbogaci ich o kolejne doświadczenia i pomysły. Organizatorem całego wydarzenia, które ma za zadanie wypromować zdolnych kucharzy jest MAKRO Cash & Carry Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Jeżeli chcielibyście uzyskać więcej informacji o wydarzeniu zapraszam na stronę konkursu >> ZSS . A póki co możemy spać spokojnie nie martwiąc się o przyszłość naszych restauracji!!

Składniki (4 porcje):
600g buraków
200ml wywaru warzywnego (seler, por, pietruszka, marchewka)
40ml soku jabłkowego
100g masła
100g koziego sera
50g korzenia chrzanu
sól
zielone jabłko
Zdjęcie - Krem z buraka z kozim serem i chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z buraka z kozim serem i chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z buraka z kozim serem i chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Krem z buraka z kozim serem i chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obieramy warzywa potrzebne do wywaru, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170st C przez 1h.
Kiedy buraki będą gotowe, zostawiamy je do przestygnięcia. Chłodne obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę masła i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy wywaru z warzyw oraz soku z jabłek. Całość gotujemy przez chwilę tak by zredukować płyny. Na koniec blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą.
Krem podajemy z pokruszonym na dnie talerza kozim serem, na wierzch ścieramy świeży chrzan i dekorujemy słupkami z zielonego jabłka.
Zdjęcie - Krem z buraka z kozim serem i chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów