Krem z buraka z kozim serem i chrzanem
Dziś chciałam Was zaprosić na cudowny krem z buraka, będący przepisem laureatów tegorocznego konkursu Zgotuj Sobie Sukces. Muszę przyznać, że połączenie smaków jest po prostu cudowne!
Konkurs - Zgotuj Sobie Sukces to ogólnopolskie zmagania młodych, zdolnych kucharzy uczących się w szkołach gastronomicznych. W tym roku młode talenty zmierzyły się po raz szósty. Laureatami zostali Michał Wester i Igor Antoszewski z Wrocławia, którzy podczas finału na przystawkę zaproponowali łososia przyrządzonego metodą sous-vide z emulsją pomidorową z fenkułem i szpinakiem, a jako danie główne kurczaka sous-vide, roladkę z udka kurczaka, purée z kalafiora z wanilią, moskole z pudrem grzybowym, pora duszonego na maśle i sos musztardowy z pudrem z grzybków.
Dzięki odniesionemu sukcesowi chłopcy będą mieli okazję przyłączenia się do reprezentacji Polski podczas międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Erfurcie w 2016 r., co na pewno wzbogaci ich o kolejne doświadczenia i pomysły. Organizatorem całego wydarzenia, które ma za zadanie wypromować zdolnych kucharzy jest MAKRO Cash & Carry Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Jeżeli chcielibyście uzyskać więcej informacji o wydarzeniu zapraszam na stronę konkursu >> ZSS . A póki co możemy spać spokojnie nie martwiąc się o przyszłość naszych restauracji!!
Składniki (4 porcje):
600g buraków
200ml wywaru warzywnego (seler, por, pietruszka, marchewka)
40ml soku jabłkowego
100g masła
100g koziego sera
50g korzenia chrzanu
sól
zielone jabłko
Obieramy warzywa potrzebne do wywaru, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Buraki myjemy, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170st C przez 1h.
Kiedy buraki będą gotowe, zostawiamy je do przestygnięcia. Chłodne obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę masła i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy wywaru z warzyw oraz soku z jabłek. Całość gotujemy przez chwilę tak by zredukować płyny. Na koniec blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą.
Krem podajemy z pokruszonym na dnie talerza kozim serem, na wierzch ścieramy świeży chrzan i dekorujemy słupkami z zielonego jabłka.