Zupa neapolitańska z klopsikami
Wspaniała, sycąca, aromatyczna i kremowa zupa - zupa neapolitańska z klopsikami.
To idealna, na ten zimowy czas, rozgrzewająca zupa serowa, z dodatkiem warzyw, z małymi mięsnymi klopsikami.
Można, serwować ją jako syte pierwsze danie lub tak jak u nas samodzielny posiłek.
Niebo w gębie:)
Składniki:
- 2l mięsno - warzywnego rosołu ( ugotowanego z dodatkiem ok. 2 marchewek, pietruszki, kawałka pora i selera)
- 500g mięsa mielonego z szynki lub wieprzowo - wołowego
- 200g serka topionego ( u mnie śmietankowy)
- 0.5 szklanki śmietanki 30% + 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, tymianek
- świeży koperek
dodatkowo
- makaron nitki
Mięso delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Uformować malutkie pulpeciki.
Usmażyć na suchej patelni.
Podsmażone pulpeciki wrzucić do rosołu zmiksowanego z ugotowanymi warzywami.
Zupę pogotować kilka minut.
Dodać serek.
Gotować do rozpuszczenia się sera.
Śmietankę wymieszać z mąką, dolać do zupy.
Zupę doprawić solą, pieprzem, odrobiną tymianku.
Zupę podawać z cienkim makaronem, posypaną świeżym koperkiem.