Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu?
Grochówka, gęsta, sycąca, aromatyczna i jakże zdrowa. W ogóle wszystkie strączkowe to samo zdrowie, dlatego powinny często gościć na naszym stole. Ziarna te mają bardzo wysoką zawartość białka, więcej niż mięso. Suchy groch to okolo 25 % bialka. W grochu znajdziemy błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich pobudza ruchy jelit, a zatem zmniejsza zagrożenie rakiem okrężnicy. Działanie błonnika nierozpuszczalnego wpływa natomiast na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza się zagrożenie chorobą wieńcową i zawałem serca.
GROCH to skarbnica witamin i mikroelementów. Ta najstarsza roślina uprawna na kuli ziemskiej zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, i K, a z mikroelementów : poklady potasu, sód, fluor, magnez, żelazo, kobalt, miedż, mangan, chlor, wapń, fosfor i jod. Ma właściwości przeciwreumatyczne, zalecany jest również w diecie cukrzycowej. Dzięki zawartości miedzi wzmacnia wzrok, zapobiegąjąc zwyrodnieniu plamki żółtej i katarakcie. To w wielkim skrócie o dobrodziejstwach grochu, bo w medycynie ludowej ta lista jest znacznie dłuższa. Teraz nie pozostaje nic innego tylko ugotować grochówkę. Oczywiście używamy do tego celu całego grochu, nigdy obłuskanego, gdyż pozbawimy się tego co w nim najwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku.
Składniki :
250 g całego grochu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera, pora
3 średnie ziemniaki
2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone)
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku
sól, pieprz do smaku
100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie
Wykonanie:
- Wieczorem przebrany, wypłukany groch zalać ostudzoną, przegotowaną wodą, tak by przykrywała groch na ok. 4 cm. Rano w tej samej wodzie ugotować groch tak długo, aż się zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym grochem dodaję boczek. Część można potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek.
- W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć
- Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie.
- Gdy groch będzie już miękki, zmiksowć go blenderem, do uzyskania aksamitnego kremu.
- Połączyć teraz oba wywary, dodać podsmażoną kiełbasę. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Zagotować wszystko razem. Gdy pominiemy dodatek boczku i kiełbasy, uzyskamy przepyszną wegeteriańską grochówkę. Bez mięsnych dodatków smakuje również wybornie.