Zupa krem z selera i gruszki
Nie traktujcie selera po macoszemu,bo to banalne,niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc.Zapewni zdrowie,urodę i długowieczność-warto zatem po niego sięgać jak najczęściej,bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam!
Składniki:
2 spore selery
1 gruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła ghee
sól,pieprz
0,7 l bulionu warzywnego
kwaśna śmietana 2 łyżki
2 łyżeczki chrzanu
1 listek laurowy
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać,rozdrobnić i zeszklić na maśle
- seler i gruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę,dorzucić do rondla i przesmażyć wszystko razem.Zalać bulionem,dodać listek laurowy i gotować około 20 minut,aż seler zmięknie
- usunąć listek laurowy,całość zblendować na gładki krem.Dodać sól,pieprz,chrzan i śmietanę
- podawać np. z zielona pietruszką lub tymiankiem