Zupa kokosowo - szpinakowa z pulpetami
Wyjątkowo smaczna zupa z mlekiem kokosowym, curry i szpinakiem. Jest bardzo sycąca gdyż dodałam do niej mięsne pulpety. Robi się błyskawicznie i to, poza smakiem, jest również jej dużą zaletą. Polecam !
Zainspirował mnie przepis z tej strony
Składniki ( porcja na 3 osoby)
2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
1 x 400 ml puszka mleka kokosowego
500 g szpinaku baby
500 ml bulionu drobiowego
1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone
sok z limonki do smaku
na pulpety 9 szt
200 g mięsa wieprzowego, mielonego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 jajko
3 łyżeczki bułki tartej
pieprz
przygotowanie
Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić.
Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski wyrobić dokładnie. Uformować 9 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Zagotować bulion, włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
W międzyczasie umieścić pastę curry w średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, rozmieszać na pastę lekko podgrzewając. Dodać pozostałe mleko kokosowe i szpinak. Wymieszać, a następnie dolać bulion w którym gotowaliśmy pulpety. Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok10 minut. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać zupę z pulpetami, posypaną posiekaną czerwoną chilli. Smacznego!
Zainspirował mnie przepis z tej strony
Składniki ( porcja na 3 osoby)
2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
1 x 400 ml puszka mleka kokosowego
500 g szpinaku baby
500 ml bulionu drobiowego
1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone
sok z limonki do smaku
na pulpety 9 szt
200 g mięsa wieprzowego, mielonego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 jajko
3 łyżeczki bułki tartej
pieprz
przygotowanie
Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić.
Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski wyrobić dokładnie. Uformować 9 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Zagotować bulion, włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
W międzyczasie umieścić pastę curry w średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, rozmieszać na pastę lekko podgrzewając. Dodać pozostałe mleko kokosowe i szpinak. Wymieszać, a następnie dolać bulion w którym gotowaliśmy pulpety. Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok10 minut. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać zupę z pulpetami, posypaną posiekaną czerwoną chilli. Smacznego!