Miłosna zupa z lubczyku

Miłosna zupa z lubczyku

W ludowych podaniach lubczyk uchodził ze roślinę o wielkiej mocy. W tamtejszej medycynie lubczyk był stosowany głównie jako środek przywracający siły witalne, podnoszący libido i zwiększający potencję ;) Z tego powodu często był podstawowym składnikiem miłosnych napojów i eliksirów. Podanie wywaru z lubczyku ukochanej osobie, miało zapewnić jej dozgonne uczucie, wierność i oddanie.
Bez względu na to, ile prawdy jest w tych starodawnych porzekadłach, warto na Walentynkową kolację przygotować zupę z lubczyku. Z pewnością nie zaszkodzi, a nuż... zadziała? ;)

Zdjęcie - Miłosna zupa z lubczyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MIŁOSNA ZUPA Z LUBCZYKU
(2 porcje)
1 pęczek lubczyku,
1 pęczek natki pietruszki,
2 średnie ziemniaki,
1 korzeń pietruszki,
1 łodyga selera naciowego,
1 łyżeczka oliwy,
sól, pieprz,
50ml śmietanki 30%,
2 cienkie plastry surowej wędzonej szynki

Ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Z łodygi selera odciąć końcówki, resztę pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i usmażyć na małym ogniu 5 minut. Wlać 0,5 litra wody i gotować 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem dodać posiekaną zieleninę.
Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę i zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie plastry szynki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w 180 stopni, aż będą chrupiące. Zupę rozlać do miseczek i ozdobić chipsem z szynki, można także ze śmietanki zrobić dekoracyjne serduszka (za pomocą wykałaczki).



Przepis ten możecie znaleźć również w zimowym wydaniu APETYTU - internetowego magazynu małopolskich blogerów kulinarnych :)

Kategorie przepisów