Duńska zupa z jabłek
Wśród przepisów kuchni duńskiej znaleźć można całkiem przyzwoitą ilość zup, w tym również na słodko – między innymi zupę z jabłek. Do tej pory próbowałam już kilka owocowych zup, ale jabłkowej jeszcze nie, postanowiłam więc ją wypróbować, zwłaszcza że jabłka na ciepło lubię bardziej niż surowe ;) Niektóre przepisy były bardzo proste i przypominały przecier z jabłek lekko zagęszczony mąką (czyli bardziej kisiel), inne były bardziej wymyślne: z przyprawami, śmietanką, a nawet winem. Najbardziej zaintrygował mnie przepis znaleziony na blogu Grumków, ponieważ zawierał także dodatek... curry. Połączenie curry i jabłek było mi już znane dzięki m.in. perskiemu ragout, ale mimo wszystko słodka zupa to co innego... Smak okazał się dość niecodzienny, ale naprawdę dobry :) Warto było spróbować :)
DUŃSKA ZUPA Z JABŁEK
(2 porcje)
2 jabłka,
2 goździki,
mały kawałek laski cynamonu,
1 szklanka wody,
2/3 szklanki białego wina,
1/4 szklanki śmietanki 18% (z kartonika),
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
1 łyżka cukru, szczypta soli,
1 mała łyżeczka masła,
1/3 łyżeczki curry,
ewentualnie nieco soku z cytryny
Jabłka umyć i obrać. Skórki z jabłek umieścić w rondelku, zalać wodą, dodać goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
W tym czasie obrane jabłka pokroić i zalać winem, odstawić.
Wywar ze skórek odcedzić i dodać do pokrojonych jabłek. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 20 minut, aż jabłka będą miękkie. Zmiksować, dodając skrobię kukurydzianą i przyprawę curry. Dodać śmietankę, cukier, masło i sól. Gotować jeszcze chwilkę, aż całość nabierze odpowiedniej konsystencji – jeżeli jednak zupa będzie zbyt gęsta, można dolać nieco wody.
Zupę podawać ciepłą.