Zupa warzywna z koprem włoskim
Pyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku.
Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie.
Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać uwagę na to ,by wybierać fenkuły z twardą,
jędrną i jasną bulwą.
Składniki:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- ½ małej kapusty włoskiej
- łodyga selera naciowego
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- ok.1 litr bulionu warzywnego
- ostra papryka /do smaku
- sól i pieprz /do smaku
- świeży koperek lub majeranek /do dekoracji
Wykonanie:
-Warzywa obrać, umyć . -Kapustę poszatkować, marchew pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę, koper w plastry. -Do garnka wrzucić marchew, ziemniaki, seler i kapustę. -Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. -W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę . -Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić koper, zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku i ugotować do miękkości. Miękki koper zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw . Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku.
Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć podsmażoną cebulkę i udekorować zieleniną.