Zupa warzywna z koprem włoskim

Zdjęcie - Zupa warzywna z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku.
Zdjęcie - Zupa warzywna z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie.

Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać uwagę na to ,by wybierać fenkuły z twardą,

jędrną i jasną bulwą. Zdjęcie - Zupa warzywna z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa warzywna z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • ½ małej kapusty włoskiej
  • łodyga selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cebuli
  • ok.1 litr bulionu warzywnego
  • ostra papryka /do smaku
  • sól i pieprz /do smaku
  • świeży koperek lub majeranek /do dekoracji

Wykonanie:
-Warzywa obrać, umyć . -Kapustę poszatkować, marchew pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę, koper w plastry. -Do garnka wrzucić marchew, ziemniaki, seler i kapustę. -Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. -W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę . -Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić koper, zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku i ugotować do miękkości. Miękki koper zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw . Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku.
Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć podsmażoną cebulkę i udekorować zieleniną.
Zdjęcie - Zupa warzywna z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa warzywna z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy