Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym

Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym,  z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym

(6-7 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 ½ łyżeczki curry w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 450 g upieczonych/ugotowanych piersi z kurczaka, pokrojonych lub podzielonych widelcem na włókna
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • ½ szklanki posiekanej dymki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • 150 g mrożonego groszku
  • 3 garście świeżych liści szpinaku
  • 150 g suchego makaronu ryżowego
  • posiekanej świeżej kolendry do podania
  • limonka do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę, czerwoną pastę curry, curry w proszku, kurkumę, kolendrę i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę.
  2. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
  4. Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą, udekoruj limonką i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Coconut curry chicken noodle soup

(6-7 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp olive oil or canola oil
  • 1 onion, thinly sliced
  • 2 tsp red curry paste
  • 1½ tsp curry powder
  • ½ tsp ground tumeric
  • ½ tsp ground coriander
  • 2 cloves garlic, minced
  • 6 cups chicken stock
  • 1 can (400 ml) coconut milk
  • 450 g cooked chicken breast, shredded
  • 150 g mushrooms, sliced
  • ½ cup green onions, chopped
  • 2 tbsp granulated sugar
  • 2 tbsp fish sauce
  • salt and ground black pepper, to taste
  • 150 g frozen peas
  • 3 handfuls fresh spinach leaves
  • 150 g dry rice noodles
  • chopped fresh cilantro for topping
  • lime for serving

Preparation:

  1. In a large pot, heat olive oil over medium heat. Add onion, red curry paste, yellow curry powder, tumeric, coriander, and garlic. Saute for 1 minute, stirring constantly.
  2. Add chicken stock and bring to a boil. Add coconut milk, reduce to a simmer for 5 minutes, next add chicken, green onions, mushrooms, peas, spinach, sugar, and fish sauce, and simmer 10 minutes. Add salt and pepper to taste.
  3. In the meantime cook rice noodles according to package instructions until tender and drain.
  4. Divide noodle mixture into serving bowls, pour chicken soup mixture over the noodles in each bowl. Garnish with cilantro and lime and serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów