Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem
Dziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można :-) Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem
(6 porcji)
Składniki:
- 2-3 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 cebula, pokrojona kostkę
- 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania
- 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 6 posiekanych listków szałwii
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
- ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa
- 1 liść laurowy
- ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera żółtego)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć boczek i usmaż do chrupkości, przez około 10 minut. Wyjmij boczek z garnka i przełóż na ręcznik papierowy.
- Ponownie umieść garnek na średnim ogniu wraz z 1 łyżką oliwy, włóż cebulę i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Następnie wlej bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami.
- Po tym czasie wyrzuć liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przełóż zupę do miseczek, posyp boczkiem, serem i kapustą i podawaj.
Smacznego!
Recipe in English
Young cabbage, beer and cheese soup
(6 servings)
Ingredients:
- 2-3 slices of bacon, chopped
- 2 tbsp olive oil
- 1 onion, chopped
- 1 large clove garlic, minced
- 2 carrots, sliced
- 1 medium head of young cabbage, chopped and handful sliced super thin for topping
- 4 medium potatoes, peeled and chopped
- 6 sage leaves, chopped
- 6 cups vegetable or chicken stock
- ½ cup dark beer of choice
- 1 bay leaf
- ½ cup cheddar cheese, grated
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat 1 tbsp olive oil in a large soup pot on medium heat. Cook the bacon until nice and crispy, about 10 minutes. Remove the bacon to a plate with a paper towel on it, set aside to cool.
- Place the pan on medium heat, add the other tablespoon of olive oil. Add the onion, cook for about 5 minutes, until translucent. Stir in the carrots, cabbage and garlic. After 5 minutes, add the potatoes and sage and season with salt.
- Add stock, beer and bay leaf, bring to a boil, then reduce heat to simmer and cook uncovered for about 30 minutes, until the potatoes are soft.
- Dicsard the bay leaf, remove from heat, and puree with a handheld blender, or transfer to puree in a food processor. Season with salt and pepper to taste.
- Ladle the soup into bowls. Sprinkle bacon, cheddar and a bit of the shredded cabbage on top of each bowl and serve.
Enjoy!