Chowder

Zdjęcie - chowder - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ta zupa zawsze mnie nęciła. I to właśnie w wersji rybnej, choć jest też kukurydziana. Bardzo lubimy kukurydzę, więc takową wersję też na pewno kiedyś upichcę. Można chowdera zrobić dla alergika, zastępując zwykłą śmietanę roślinną oraz ewentualnie, (przy silnym uczuleniu) pomijając tę szczyptę skórki z ekocytryny. Też będzie dobry, z tym, że nie jestem pewna, czy to jeszcze będzie chowder... W każdym razie, w obu wydaniach - chowder czy nie - zupa jest super: aromatyczna, rozgrzewająca, zdrowa i sycąca, czyli idealna na zimę.
Należy mieć:

50 g masła (dla alergika klarowanego)
por (kawałek ok. 8-10 cm)
ząbek czosnku
4 duże ziemniaki
marchewkę
ok. 500 g filetów rybnych (najlepiej mieszanych: z dorsza, łososia i mintaja)
3-4 łyżki śmietany 18% (dla alergika śmietanki owsianej z łyżką octu jabłkowego lub winnego)
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
szczyptę skórki startej z cytryny bio*
koperek

Na maśle podsmaż pokrojonego w talarki pora, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchew. Zalej warzywa wodą, tak by je tylko przykryła. Lekko posól, dodaj ziele oraz liść, przykryj i duś na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wówczas dodaj pokrojone w kostkę ryby oraz śmietanę i gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodaj skórkę z cytryny. Dopraw i posyp koperkiem.


*ponieważ jest to ilość niewielka, to można zaryzykować i przy niedużym uczuleniu dodać do wersji przeznaczonej dla alergików

Przepisy z tych kategorii

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem konserwowym
1

Sałatka warstwowa z tuńczykiem…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Warstwowa sałatka z tuńczykiem, brokułem, jajkiem, rukolą i pomidorem
2

Warstwowa sałatka z tuńczykiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem

Sałatka z wędzonego pstrąga i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem
1

Pasta jajeczna z wędzonym pstr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Deser z kaszy manny + film
3

Deser z kaszy manny + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty