Kiedy masz ochotę na domowy, ciepły i pożywny obiad, a przy tym nie masz czasu na czasochłonne przygotowania, ugotuj zupę – krem z warzywami i ciecierzycą z puszki.
Zima to idealny czas na przygotowywanie solidnych zup. Porcja takiej (no, może z małą dolewką…) może wystarczyć i za dwudaniowy obiad. W końcu mamy tu i ziemniaki, i warzywa, i klopsiki.
Zupa cebulowa to francuski klasyk znany na całym świecie. Obłędny, wyjątkowy sekretny smak zupa zawdzięcza długo duszonej cebuli. Cebula staje się wówczas delikatna, słodka i aromatyczna. Nie ma nic wspólnego ze smakiem surowej cebuli. Bazę zupy stanowi domowy rosół (w oryginale bulion wołowy), a zupę podaje się z chrupiącymi grzankami zapieczonymi z serem Gruyer.
Gęsta, sycąca zupa krem z warzyw, które zwykle mamy pod ręką: marchewki, ziemniaków, pietruszki i cebuli. Z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy, na chłodny dzień nada się idealnie.
Gotujemy wywar na świeżych żeberkach, przyprawach i suszonych grzybach.
W osobnym garnku gotujemy pokrojoną kapustę w wodzie z kiszenia kapusty.
Na patelni rozgrzewamy olej i wytapiamy skwarki z wędzonej słoniny, dodajemy do wywaru z kiszoną kapustą.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Por drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej Kujawski.
Wrzucamy por, smażymy przez 3 minuty.
Dodajemy ziemniaki, przesmażamy przez 5 minut. Wlewamy gorący bulion. Zagotowujemy
W garnku umieszczamy żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i suszone grzyby. Wlewamy zimną wodę. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny, po czym gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę.
Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubą.
Cebulę drobno siekamy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubą. Szczaw drobno siekamy.
Kapustę odciskamy z soku, siekamy.
W garnku umieszczamy kapustę, wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokruszone grzyby.
Marchewkę i seler obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Zagotowujemy, dodajemy roztarty w palcach majeranek i wędzoną paprykę.
W garnku umieszczamy wywar. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Dorzucamy suszone grzyby. Zagotowujemy.
Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez pół godziny.
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego.
Wrzucamy marchew, cebulę, czosnek i chili. Smażymy 5 minut. Wlewamy gorący bulion. Gotujemy ok. 20 minut lub dłużej do miękkości marchewki.