Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej

Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej
Zdjęcie - Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa serowa z chipsami z szynki parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g wyrazistego w smaku sera żółtego, np. cheddar
  • 100 g sera topionego
  • 4 plastry szynki długo dojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 por (biała część)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Por drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. 


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej Kujawski. 


Wrzucamy por, smażymy przez 3 minuty. 

Dodajemy ziemniaki, przesmażamy przez 5 minut. Wlewamy gorący bulion. Zagotowujemy. 


Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy na krem.


Zupę zagotowujemy, dodajemy sery, mieszamy. 

Po rozpuszczeniu doprawiamy zupę serową solą i pieprzem. Dodajemy połowę szczypiorku, mieszamy.


Na suchej patelni smażymy z obu stron plastry szynki, aż staną się chrupiące. 


Zupę nalewamy na talerze, posypujemy pozostałym szczypiorkiem, kropimy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i dekorujemy chipsem z szynki.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów