Warzywna zupa krem
Gęsta, sycąca zupa krem z warzyw, które zwykle mamy pod ręką: marchewki, ziemniaków, pietruszki i cebuli. Z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy, na chłodny dzień nada się idealnie. Można podać ją z chrupiącymi grzankami lub świeżymi bagietkami, a zaspokoi głód największego głodomora :D
Składniki na ok. 4-5 porcji:
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 4 spore marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 2 pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- ew. gęsty jogurt naturalny
W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić na niego pokrojoną w dużą kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Gdy cebula zacznie się szklić dodać pokrojony na plasterki ząbek czosnku, curry i kurkumę, wymieszać i smażyć kilka minut na niedużym ogniu.
Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w dużą kostkę lub plasterki, wrzucić do garnka, smażyć przez chwilę, następnie zalać wodą na wysokość warzyw, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Na koniec dodać sól, pieprz oraz ewentualnie curry (jeśli lubimy go dużo) i dokładnie zblendować. Jeśli zupa będzie za gęsta, bo zbyt dużo płynu wyparuje podczas gotowania, można dolać trochę wody, by ją rozrzedzić i jeszcze chwilę pogotować. Podawać na ciepło, np. z kleksem jogurtu naturalnego na wierzchu.