Ramen z jajkiem i tofu

Ramen z jajkiem i tofu
Zdjęcie - Ramen z jajkiem i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ramen z jajkiem i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ramen z jajkiem i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ramen z jajkiem i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ramen z jajkiem i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 200 g makaronu azjatyckiego
  • 200 g wędzonego tofu
  • 150 g pieczarek
  • 6 suszonych grzybów shiitake
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • 3 łyżki jasnej pasty miso
  • 3 plastry imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 duża marchewka
  • 1 cukinia
  • ½ papryki czerwonej
  • czarny i biały sezam do posypania
Przygotowanie

Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.


Odcinamy szczypior od dymki i odkładamy na bok. Czosnek obieramy i miażdżymy bokiem noża. 


Pieczarki kroimy w plastry, paprykę w podłużne kawałki. Przy pomocy specjalnej obieraczki do julienne robimy makaron z cukinii i marchewki. Tofu kroimy w grubą kostkę.


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego 3 ziarna. Wrzucamy imbir, cebulkę dymkę, czosnek. Smażymy 3-4 minuty. Wlewamy gorący bulion, dodajemy grzyby shiitake. Gotujemy 20 minut. 


Do zupy wrzucamy pokrojone pieczarki. Gotujemy 5 minut. Wrzucamy paprykę, makaron z cukinii i marchewki, tofu. Podgrzewamy 2-3 minuty. 


Do zupy dodajemy pastę miso, mieszamy. Po dodaniu pasty miso, zupy nie zagotowujemy.


Do misek nakładamy makaron, połówki jajka, wlewamy zupę, kropimy olejem rzepakowym. Posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki i sezamem.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów