Zupa zacierkowa z boczkiem i koperkiem

Zupa zacierkowa z boczkiem i koperkiem
Zdjęcie - Zupa zacierkowa z boczkiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa zacierkowa z boczkiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa zacierkowa z boczkiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa zacierkowa z boczkiem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l rosołu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • sól i pieprz do smaku
  • zacierki:
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubą. 


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. Wrzucamy cebulę i boczek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy marchew i pietruszkę, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy gorący rosół, dodajemy ziemniaki. 

Gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. 

Pod koniec dodajemy koperek i doprawiamy zupę solą i pieprzem.


Gdy zupa się gotuje, robimy zacierki. 

Do jajka dodajemy szczyptę soli, wsypujemy 5 łyżek mąki. Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. 

Dłońmi oprószonymi mąką odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z niego małe zacierki.


Do zupy wrzucamy zacierki, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. 

Zupę podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów