Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg dojrzałych czerwonych pomidorów
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 duża cebula
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • lane kluski:
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy. Pomidory obieramy ze skórki i grubo kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. Wrzucamy cebulę, smażymy 4-5 minut. Dodajemy pomidory i czosnek, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy. 


Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zupę blendujemy na gładki krem. Można ją dodatkowo przetrzeć przez sito. 


Zblendowaną zupę zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.


Jajka ucieramy łyżką ze szczyptą soli i mąką pszenną do uzyskania gładkiego ciasta. Na gotującą się zupę lejemy ciasto, tworząc drobne kluseczki. Mieszamy. Gotujemy przez około minutę od wypłynięcia.


Zupę pomidorową nalewamy na talerze, dekorujemy świeżą natką pietruszki.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów