Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem
Zdjęcie - Zupa szczawiowa z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa szczawiowa z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa szczawiowa z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa szczawiowa z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa szczawiowa z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubą. Szczaw drobno siekamy.


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. Wrzucamy marchewkę, cebulę, pietruszkę i ziemniaki. Smażymy 5 minut. Wlewamy gorący bulion. Gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.


Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy szczaw, przesmażamy i dodajemy do zupy. Gotujemy 3 minuty. Zupę blendujemy na gładki krem. W razie potrzeby można ją dodatkowo przetrzeć przez gęste sito. Do zupy dodajemy śmietanę, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie nalewamy na talerze. 


Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów